Upplands Väsby

Upplands Väsby kommun ligger söder om Sigtuna och Arlanda, och har ett centralt läge såtillvida att boende i kommunen inte har långt till Arlanda, med alla kommunikationsmöjligheter flygplatsen erbjuder, men också har tillgång till pendeltågen som tar dem in till Stockholm och till Uppsala. Centralorten i Upplands Väsby kommun är Upplands Väsby, och den är med andra ord en perfekt stad för de som vill jobba inne i stan (vare sig stan är Uppsala eller Stockholm) men som vill bo en bit bort från det mest hektiska stadslivet.  Om du är en av dem som väljer att pendla en längre sträcka till jobbet för att bo i ett lugnare och grönare område, har du sannolikt en trädgård som du gärna tillbringar mycket tid i. Om du inte redan har en uppsättning med bekväma trädgårdsstolar att vila i, kan du köpa billiga utemöbler på Buildor.se.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Upplands Väsby är den 27:e största staden i Sverige, och har knappt 40 000 invånare. Människor har bott i Upplands Väsby-området under mycket lång tid, då man har hittat tecken på bebyggelse på platsen från förkristen tid. Vid utgrävningar av Hammarbyåsen, närmare bestämt Ekebo gravfält, hittade man också de första spåren av mänsklig odling i området: en bronsyxa som daterats till tiden runt 600-700 år f. Kr. Förändringar i vattennivå och marken har flyttat Upplands Väsby längre inåt land, men på den tiden låg orten vid havet. Man har hittat flera utländska mynt, bland annat arabiska, som tyder på att det pågick omfattande handel med utländska skepp och handelsmän på orten, och folket på plats levde av säljakt och fiske.

Uppbyggnaden av det moderna Upplands Väsby började i mitten av 1800-talet, då man byggde järnvägen mellan Stockholm och Uppsala. Järnvägen byggdes mellan 1863 och 1866, och redan 1865 hade man byggt ett stationshus i Upplands Väsby. Så småningom började ett litet samhälle växa upp runt stationen, och år 1903 etablerades den första stora industrin i staden, Väsby Werkstäder. Den största tillväxten av invånare i Upplands Väsby har dock skett från 1950-talet fram till idag, då staden år 1950 hade knappt 2 500 invånare. Bara tjugo år senare hade det antalet nästan tiodubblats, och därefter alltså dubblats igen fram till idag.