Sigtuna

Den som någon gång besökt Arlanda vet nog att flygplatsen är belägen i Sigtuna kommun. Men det är långt ifrån det mest intressanta kommunen strax norr om Stockholm har att erbjuda. På många sätt kan man faktiskt säga att Sigtuna, den lilla staden vid Mälaren, är landet Sveriges vagga. Här har folk levt sedan bronsåldern, och länge styrdes det dåvarande svenska riket härifrån. Dessa storhetsdagar må vara förbi, men än idag finns det mycket att se och göra i såväl Sigtuna som resten av kommunen – inklusive centralorten Märsta, en viktig knutpunkt.

Stadens långa historia

Sigtuna, Sweden - May 23, 2016 : View of the old town street of Sigtuna. People are walking and shopping at the main street of old town on a sunny spring day.

Sigtuna grundades år 980, på en plats som redan länge varit bebodd. Det var den första egentliga staden som byggdes i Sverige. Med största sannolikhet var tanken redan från början att det skulle bli ett administrativt centrum för det nyligen enade riket. Bara några årtionden senare lät också Olof Skötkonung slå de första svenska mynten här, och därefter tjänade Sigtuna som en sorts huvudstad under mer än tvåhundra år. Staden blev berömd och omskriven även utanför Sveriges gränser, såväl för dess livaktiga handelsförbindelser som för de ståtliga slott som byggdes i och runt staden. Även efter det att glansdagarna var fortsatte man att uppföra slott, som till exempel barockslottet i Steninge. Nyligen kom det till något oväntad användning, då Steninge slott var skådeplatsen när usa och nordkorea möttes för hemliga överläggningar i Sverige. Än idag händer det alltså att Sigtuna hamnar i händelsernas centrum och blir en skådeplats för historiska skeenden.

Ingen brist på sevärdheter

Idag är Sigtuna antagligen mest känt för sin historia, med turister som flockas till den pittoreska stenstaden för att se dess slott och kyrkobyggnader. Men här fostras också eliter: på Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket, en av bara tre internatskolor i Sverige, har både Olof Palme och kung Carl XVI Gustaf varit elever. Även i resten av kommunen finns det mycket att se. En höjdpunkt är Skoklosters slott, en halvtimme utanför Sigtuna. Skoklosters slott byggdes under stormaktstiden och är Sveriges största privatpalats, även om det aldrig helt och hållet byggdes färdigt. Byggherren dog nämligen innan slottet fullbordats, och då bestämde sig byggarbetarna – som befarade att deras betalning nu skulle utebli – helt sonika för att lägga ner sina verktyg. Ett senare storbygge har satt en mycket större prägel på kommunen: Stockholms internationella flygplats Arlanda. Flygplatsen, som började byggas på femtiotalet och invigdes 1962, är Sveriges avgjort största, och den ligger helt och hållet i Sigtuna kommun.