Nya och gamla sevärdheter i Stockholm

Det är mycket sannolikt att majoriteten av de utländska turister som landar på Arlanda ska till just Stockholm. Stockholm är ju nämligen inte bara en kommun som ligger nära Arlanda, utan även Sveriges största stad och huvudstad. Som sådan kan Stockholm erbjuda många intressanta sevärdheter för alla smaker, både klassiker som många svenskar upplevt flera gånger, och nya attraktioner.

Ett av de mest klassiska turistmålen i Stockholm är Skansen. Även om många till vardags kallas Skansen för en djurpark är det egentligen ett friluftsmuseum. Här kan man nämligen beskåda byggnader från Sveriges historia, som har flyttats från hela landet till Djurgården och Skansen. I några av byggnaderna har man också inrättat historiska arbetsplatser, som ett glasbruk och ett bageri, där man kan se levande historia i form av anställda på Skansen i tidsenliga kläder som utför sitt arbete så som det gjordes förr i tiden. Men Skansen kallas också djurpark av en anledning, och den anledningen är att man på Skansen kan se en mängd olika djur som förekommer i Sveriges natur, till exempel renar, björnar, vargar och älgar, liksom tamdjur som grisar och getter. I Skansenakvariet kan man också se mer exotiska djur, till exempel lemurer och ormar.ABBA_Museum_2014

Den som inte fick nog av svensk historia på Skansen bör också besöka Stockholms stadshus. På en guidad tur runt de storslagna representationssalarna i Ragnar Östbergs byggnad får besökaren veta mer om Stockholms grundare, om hur Stockholm styrs och självklar om Nobelbanketten, som hålls i Blå hallen i Stadshuset varje år. Guiden berättar också historien bakom byggnaden i sig, till exempel hur gammal den egentligen är, vilka konstnärer och hantverkare som ligger bakom de olika rummens utformning och varför Blå hallen heter Blå hallen när den egentligen inte är blå.

En nyare attraktion i Stockholm är Abbamuseet, som invigdes våren 2013. Liksom Skansen ligger Abbamuseet på Djurgården, och här hittar Abbafantasten allt som rör den legendariska popgruppen.

Om du skulle råka ut för något under ditt besök i Stockholm, till exempel ett ryggskott, behöver du inte vara orolig, eftersom det finns ett flertal kompetenta naprapater i staden som kan ta hand om dig. Du hittar enkelt en naprapat i Stockholm på Varden.se.