Håbo

I landskapet Uppsala finner vi Håbo kommun. Centralort är Bålsta som blev det redan under 1800-talet. Man stoltserade på den tiden med en gästgivargård. Med järnvägens intåg blev Bålsta ett stationssamhälle.

 

Sevärdheter i Håbo
Folkhögskolan och konferensanläggningen Biskops Arnö återfinns på en alldeles egen ö. Herrgården som från 1729 är idag ett byggnadsminne ägt av svenska staten. I byggnaden finns en gotisk sal från 1300-talet.

I Håbo kommun ligger ett av Europas främsta barockslott – Skokloster. Rötterna har slottet i den svenska stormaktstidens absoluta höjdpunkt och kom att bli det största privatpalats som någonsin byggts i Sverige. Slottet förvärvades 1967 av staten som då började ett omfattande renoveringsarbete. Sedan år 1971 är Skokloster ett statligt byggnadsminne och ett museum väl värt ett besök under sommaren.

Åbergs Museum tillhör också sevärdheterna. Här finns en serie- och konstsamling samt en av världens främsta samlingar av Disney-föremål. Här finns aktiviteter för både barn och vuxna.Håbo 1

 

Uppleva & göra i Håbo
Eftersom Håbo kommun ligger invid Mälaren finns många möjligheter till rekreation både sommartid och under vintermånaderna. Ja, faktiskt året runt. Därmed förekommer många tillfällen att utöva äventyrspedagogik under alla årstider. På kommunens hemsida kan man läsa mer om olika aktiviteter. Så fort isen har lagt sig blir Mälaren långfärdsskridskoåkarnas paradis. På Kalmarviken brukar en bana plogas för det fall isen ligger i januari. Kalmarviken ligger norr om Bålsta. Även Ullfjärdarna erbjuder fin is.

Vikingaslingarn som ligger längre norr och österut är världens längsta plogade bana. Den plogas så snart som isen är minst 15 cm tjock. Sträckningen av Vikingaslingan är mellan Uppsala och Hässelby när den är som längst. Självklart är det vädrets makter som sist och slutligen bestämmer hur sträckningen blir från en säsong till annan.

 

Kommunvapnet
Håbos kommunvapen registrerades hos PRV år 1978. I ett rött fält finns ett stående lamm, med höger ben håller det en stång med ett baner med fem flikar, allt av guld. I baneret finns ett rött latinskt kors. Flikarna i baneret står som symbol för de fem socknar som kommunen bildades av.