Besök Vallonbruken i Uppsala kommun

Vallonbruken kallas de brukssamhällen i Uppland som byggdes av valloner under 1600-talet. Valloner är en franskspråkig folkgrupp som främst kommer från Belgien men även från norra Frankrike. Under den svenska stormaktstiden år 1611 till 1718 stod just vallonerna för en stor del av invandringen till Sverige. De sysslade då främst med järn- och smidesbruk. Bakgrunden till att vallonerna kom till Sverige berodde på att Sverige var skyldiga Danmark pengar. Den nederländska finansmannen Louis de Geer gav svenska staten ett lån och som tack fick han arrendera Finspång i Östergötland tillsammans med sin kompanjon Willem de Besche. Detta var början till vallonbruken som skulle byggas i Uppsala kommun.

Brukssamhällen byggdes upp

Louis de Geer och Willem de Besche intresserade sig för de svenska naturtillgångarna och anlade många bruk runt om i Uppland. Några som var duktiga på järnsmide var vallonerna och de Geer och de Besche hämtade därför arbetskraft från Vallonien. Det svenska järnet och vallonernas yrkesskicklighet bidrog till att vallonbruken kom att bli världsledande. De bruk som blev störst var Gimo, Lövstabruk, Österby och Forsmark. Ett av de mest välbevarade bruken är Strömsberg utanför Tierp. Det föreslås nu att Strömsbergs bruk kan bli kulturreservat. Det är Stiftelsen Strömsbergs industriminnen som äger vallonbrukets industribyggnader och som lagt fram förslaget. Bruket är det enda i Uppland där alla typiska komponenter för ett vallonbruk under 1700- och 1800-talen ännu finns bevarade.

Gimo bruk är fortfarande igång

Den lilla orten Gimo är belägen omkring fem mil norr om Uppsala. Här bildades ett järnbruk år 1615 som bedrevs fram till år 1945. Än idag är Gimo en bruksort som ger många arbetstillfällen till samhället tack vare hårdmetallindustrin. Ytterligare ett bruk som går att besöka är Karlholmsbruk i Tierp i Uppsala kommun. Bruket grundades av Charles de Geer som var brorson till Louis de Geer och som inte hade några egna barn. Charles fick därför överta det efter sin farbror. Karlholms grundades på 1720-talet och hade både masugn och hammarsmedja när det begav sig. Om du har möjlighet så besök gärna några av bruken eftersom de är en stor del av Uppsalas och Sveriges historia.